İspanya’da ayrılıkçı Katalanlara af tasarısı reddedildi
İspanya’da Katalonya özerk bölgesinde bağımsızlık yanlısı girişimlerden dolayı hüküm giyen veya haklarındaki hukuki süreç devam eden siyasetçilerin ve sivil toplum kuruluşu üyelerinin af edilmesini öngören yasa tasarısı meclisteki ilk oylamada reddedildi.
Ülkede azınlık sol koalisyon hükümetinin geçen kasımda meclisten güvenoyu alabilmesi için dışarıdan destek aldığı ayrılıkçı Katalan siyasi partilerin af şartı hızlı bir şekilde meclise getirilse de kabul edilmesi için taraflar arasında anlaşma sağlanamadı.
KOMİSYONA GÖNDERİLDİ
“Katalonya’da kurumsal, siyasi ve sosyal normalleşme için af” adıyla sunulan yasa tasarısı yapılan oylamada 171 “evet”e karşı 179 hayır oyuyla reddedilerek, gerekli değişiklikler yapılması için Adalet Komisyonu’na geri gönderildi.
Tasarının reddedilmesinde “Katalonya için Birlik” (Junts) partisinin, İspanyol yargısından kaçan ve Avrupa Parlamenteri olarak Brüksel’de yaşayan, eski Katalonya özerk hükümet başkanı ve Junts’un lideri Carles Puigdemont’un yargılanmaması için tam garanti istemesi en büyük sorunu oluşturdu.
Koalisyonun büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), Junts’un taleplerini kabul etmedi.
PSOE’nin terörizm veya vatana ihanet olarak sınıflandırılanlar dahil her türlü suçu affa dahil etmesi de Junts’u ikna etmedi.
TASARIDA NELER VAR?
PSOE tarafından meclise sunulan ve reddedilen tasarıda, 1 Ocak 2012’den bu yana Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı girişimlere, yasa dışı olarak yapılan 9 Kasım 2014’teki halk oylaması ve 1 Ekim 2017’deki referandum süreçlerinden dolayı hüküm giyen ya da haklarındaki yargı süreci devam eden 400 kadar ayrılıkçı Katalan siyasetçi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve sokaklarda kamu düzenini bozan, şiddet içerikli gösterilere karışan radikal grupların üyelerinin affedilmesi öngörülüyor.
Hükümet, söz konusu af girişimini “Katalonya’da birlikte yaşam ve İspanya demokrasisi için önemli bir adım” olarak gösterse de muhalefetteki sağ partiler bunu “vatana ihanet”, “İspanyol demokrasisini ve hukuk devletini küçük düşürme, eşitlik ilkesini bozma” olarak değerlendiriyor.
Senatoda çoğunluğa sahip olan, ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi’nin (PP) lideri Alberto Nunez Feijoo, meclisteki konuşmasında, Junts’un, iktidarda kalmak için destek alması gereken Başbakan Pedro Sanchez’i “rehin aldığını ama İspanyolların fidye ödemeyeceğini” savundu.
Tasarının yasalaşmasına ilişkin meclis ve senatoda yürütülecek süreçlerin uzun sürmesi bekleniyor.